Forma potrawy: Zupy
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
Forma potrawy: Dania główne
40-50 dag baraniny z mostka
125 ml octu 3%
25 dag długoziarnistego ryżu
500 ml rosołu
12 dag sklarowanego masła
300 ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym
Forma potrawy: Dania główne
4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia
Forma potrawy: Zupy
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50 g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana
Do podania:
wino białe
Forma potrawy: Zupy
1 łyżka masła lub oleju
posiekany miąższ 2 pomidorów (bez skórki i pestek)
1 posiekana zielona papryka
1 duża posiekana cebula
1 łyżeczka suszonej mięty
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
350 g dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej
500 ml rosołu z kury
1 łyżka mąki
120 ml śmietany lub mleka
posiekana świeża kolendra do przybrania
Pasztet z brokułów i kalafiora
Forma potrawy: Przetwory
350 g kalafiora
350 g brokułów
Masa drobiowa:
300 g piersi kurczaka
500 ml rosołu drobiowego
2 jaja
2 łyżki mąki
1 cytryna
200 ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, sól, pieprz
masło do smarowania formy
Forma potrawy: Dania główne
1,5 kg flaków wołowych
wywar, 1 łyżeczka masła
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszki, 1/2 selera oraz por)
5 dag masła
4 dag mąki
1 cebula
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy