cojemy.pl > Dania główne > Flaczki

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z serem żółtym, bez cebuli, czosnku i porów

Flaczki

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

1,5kg flaków wołowych
wywar, 1 łyżeczka masła
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszki, 1/2 selera oraz por)
5dag masła
4dag mąki
1 cebula
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

Przyrządzanie

Flaki oczyścić, dokładnie oskrobać nożem oraz odciąć poczerniałe koniuszki.
 
Kilkakrotnie umyć w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut, po czym wodę odlać. Ponownie zalać je wrzątkiem lub jeszcze lepiej uprzednio ugotowanym rosołem i gotować na wolnym ogniu około 4 godziny. Wyparowany rosół uzupełnić wrzątkiem.
 
Flaki po ugotowaniu powinny być tak miękkie, by można je było rozetrzeć w palcach. Ugotowane przestudzone flaki kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do rosołu wołowego, którego powinno być nie mniej niż 1 i 1/2 l. W rondlu udusić w małej ilości wody, dodając masło, pokrojoną włoszczyznę.
 
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę, rozetrzeć, dolać rosołu dokładnie wszystko wymieszać i dodać do flaków. Na koniec dodać wszystkie przyprawy, posolić i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 20 minut.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Flaki, Gałka muszkatołowa, Imbir, Liść laurowy, Marchew, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Pietruszka, Rosół, Seler, Sól kuchenna, Wołowina, Włoszczyzna, Ziele angielskie
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.