1,5kg flaków wołowych
wywar, 1 łyżeczka masła
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszki, 1/2 selera oraz por)
5dag masła
4dag mąki
1 cebula
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
Flaki oczyścić, dokładnie oskrobać nożem oraz odciąć poczerniałe koniuszki.
Kilkakrotnie umyć w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut, po czym wodę odlać. Ponownie zalać je wrzątkiem lub jeszcze lepiej uprzednio ugotowanym rosołem i gotować na wolnym ogniu około 4 godziny. Wyparowany rosół uzupełnić wrzątkiem.
Flaki po ugotowaniu powinny być tak miękkie, by można je było rozetrzeć w palcach. Ugotowane przestudzone flaki kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do rosołu wołowego, którego powinno być nie mniej niż 1 i 1/2 l. W rondlu udusić w małej ilości wody, dodając masło, pokrojoną włoszczyznę.
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę, rozetrzeć, dolać rosołu dokładnie wszystko wymieszać i dodać do flaków. Na koniec dodać wszystkie przyprawy, posolić i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 20 minut.