MENU
ZWIŃ MENU

Flaczki

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1,5 kg flaków wołowych
wywar, 1 łyżeczka masła
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszki, 1/2 selera oraz por)
5 dag masła
4 dag mąki
1 cebula
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

Przyrządzanie

Flaki oczyścić, dokładnie oskrobać nożem oraz odciąć poczerniałe koniuszki.
 
Kilkakrotnie umyć w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut, po czym wodę odlać. Ponownie zalać je wrzątkiem lub jeszcze lepiej uprzednio ugotowanym rosołem i gotować na wolnym ogniu około 4 godziny. Wyparowany rosół uzupełnić wrzątkiem.
 
Flaki po ugotowaniu powinny być tak miękkie, by można je było rozetrzeć w palcach. Ugotowane przestudzone flaki kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do rosołu wołowego, którego powinno być nie mniej niż 1 i 1/2 l. W rondlu udusić w małej ilości wody, dodając masło, pokrojoną włoszczyznę.
 
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę, rozetrzeć, dolać rosołu dokładnie wszystko wymieszać i dodać do flaków. Na koniec dodać wszystkie przyprawy, posolić i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wołowina z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

80 dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Dania główne

pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz

Wołowina po kowbojsku

Forma potrawy: Dania na grilla

70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.

Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.

Wołowina hu-hu

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
15 dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku

Do podania:
ziemniaki
sałata