Forma potrawy: Dania główne
1,5 kg flaków wołowych
wywar, 1 łyżeczka masła
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszki, 1/2 selera oraz por)
5 dag masła
4 dag mąki
1 cebula
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
Flaki oczyścić, dokładnie oskrobać nożem oraz odciąć poczerniałe koniuszki.
Kilkakrotnie umyć w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut, po czym wodę odlać. Ponownie zalać je wrzątkiem lub jeszcze lepiej uprzednio ugotowanym rosołem i gotować na wolnym ogniu około 4 godziny. Wyparowany rosół uzupełnić wrzątkiem.
Flaki po ugotowaniu powinny być tak miękkie, by można je było rozetrzeć w palcach. Ugotowane przestudzone flaki kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do rosołu wołowego, którego powinno być nie mniej niż 1 i 1/2 l. W rondlu udusić w małej ilości wody, dodając masło, pokrojoną włoszczyznę.
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę, rozetrzeć, dolać rosołu dokładnie wszystko wymieszać i dodać do flaków. Na koniec dodać wszystkie przyprawy, posolić i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 20 minut.
Forma potrawy: Dania główne
80 dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów
Forma potrawy: Dania główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
70 dag. wołowiny bez kości.
8 małych cebulek.
strąk czerwonej papryki.
Marynata:
0,5 szkl. ostrego keczupu.
1/3 szkl. oliwy
3 łyżki magii.
łyżka tartego chrzanu.
Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
15 dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku
Do podania:
ziemniaki
sałata