MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Tuńczyk z cydrem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1,5 kg swieżego tuńczyka
75 g margaryny
500 ml cydru
4 łyżki śmietany
300 g pieczarek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tartej bułki
sól

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Jajka po bakońsku

Forma potrawy: Dania główne

12 jajek
200 g ryżu
350 g pieczarek
2 cebule
2 zielone papryki
1 mały pomidor
120 g masła
300 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 łyżeczka papryki mielonej
sól, kminek

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z kukurydzą

Forma potrawy: Sałatki

5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami

Forma potrawy: Sałatki

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Pikantne grzybki z czosnkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupy

10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

 
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
 

potrawa z grzybów » zobacz przepis