MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, ryby i owoce morza zostały zaznaczony na zielono

Pstrągi po holendersku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Dorsz po lwowsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Tartaletki z łososiem

Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy

Nadzienie:
200 g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100 ml mleka
125 g gęstej śmietany
150 g szpinaku
1 łyżka masła
35 ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Zapiekanka z rybą

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje

120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Grilowane krewetki z boczkiem

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

mrożone krewetki 20 sztuk
boczek wędzony 20 plasterków
cytryna 1 sztuka
sól do smaku
papryka w proszku do smaku

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Faszerowany jabłkami pstrąg z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

pstrągi 4 szt
jabłka kwaskowate 4 szt
sok z cytryny
sól
pieprz

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Tatar z łososia

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

2 łyżki oliwy
500 g surowego łososia
1 mała, drobno posiekana cebula
1 łyżka drobno posiekanych korniszonów
ew. sok z 1 cytryny
2 łyżki drobno posiekanych kaparów
1 łyżka zielonych, drobno posiekanych oliwek
pieprz
sól

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis