MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, ryby i owoce morza zostały zaznaczony na zielono

Naleśniki z łososiem

Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne

Ilość na 12 szt.

150 g wędzonego łososia

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.

Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Łosoś duszony

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Mintaj zapiekany

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

80 dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Pasta z makreli na śniadanie

Forma potrawy: Dania rybne, Śniadania

2 wędzone duże makrele
sok z pomarańczy
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
łyżka przecieru pomidorowego
1 papryka konserwowa
2 ogórki konserwowe
koperek
sól i pieprz
tymianek
tosty

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Ryba pieczona w glinie

Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy

1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Śledzie zapiekane

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

30 dag śledzi wędzonych
1 kg ziemniaków
2 cebule
5 dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz
sól

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Ryba z konserwy zapiekana z pieczarkami i makaronem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

25 dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25 dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego

Do przybrania:
gałązki pietruszki

Dania rybne z ryb i owoców morza » zobacz przepis