Zobacz wszystkie przepisy z olejem
Forma potrawy: Dania na grilla
50 dag piersi z kurczaka lub indyka
1 papryka
1 cukinia
3 cebule
10 łyżki oleju
5 łyżek sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano, majeranek)
sól, pieprz
Steki z grilla z masłem ziołowym
Forma potrawy: Dania na grilla
4 steki z polędwicy wolowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka oleju
1 pomidor
4 małe liście sałaty
2 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cytryny
2 dag masła ziołowego
Forma potrawy: Dania na grilla
boczek surowy ze skórą 75 dkg
bulion drobiowy 1/2 litra
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 2 dkg
sos sojowy ciemny 70 ml
wino ryżowe lub białe wytrawne 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
anyż 1 gwiazdka
olej
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
450g mielonego mięsa jagnięcego
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki garam masala
4 łyżki posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 jajko, ubite
olej do posmarowania
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Sos:
1 ogórek posiekany
150 ml jogurtu naturalnego
Do przybrania:
listki mięty
Pieczone skrzydełka kurczaka "z piaskiem"
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki przyprawy "gyros"
4 łyżki oleju, sól, 3 łyżki pasty paprykowej
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak ok. 1,5 kg
2 łyżki oleju
Marynata:
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
0,5 szkl. soku z cytryny
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżka sproszkowanego imbiru
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka kurkumy
po pół łyżeczki zmielonego kardamonu i pieprzu
sól
Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem
Forma potrawy: Dania na grilla
karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag
Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
schab 60 dag
ziemniaki 0,5 kg
Marynata
olej 100 ml
ocet winny 1 łyżeczka
kolendra, świeża, posiekana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa vegeta śródziemnomorska pikantna 1 łyżka
Sos
pasta warzywna "ajvar" 10 dag
majonez 10 dag
jajka ugotowane na twardo 3 szt
natka pietruszki posiekana 2/3 łyżki
pieprz