Zobacz wszystkie przepisy z dorszem
Lasagne z dorszem w sosie dyniowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
8 płatów lasagne
500 g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na sos dyniowy:
400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15 g masła
150 ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
20 g masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
4 filety z dorsza, każdy o wadze 200 g.
cebula
50 g. pieczarek
pęczek natki
2 łyżki masła
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
listek laurowy
1/2 litra mleka
4 cienkie plastry boczku
3 łyżki bułki tartej
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Kolacje
opakowanie filetów rybnych
sól, pieprz
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
łyżka zieleniny
Potrawka rybna na słodko-kwaśno
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
50 dag filetów z dorsza (lub karmazyna)
4 łyżki octu z białego wina
50 dag marchewek
2 cebule
20 dag kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziarna sezamowego
30 dag mrożonego groszku
12 dag ketchupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, cukier, sproszkowany imbir, pieprz cayenne
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg pomidorów
500 g gotowanej ryby
Marynata:
12 łyżek oleju
8 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek zielonej pietruszki
Majonez:
400 ml oliwy
3 żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz cayenne
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
3-4 łyżki mąki przennej
2 marchewki
1 pietruszka
15 dag selera
10 dag pora
2 cebule
1 szklanka oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli