MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Dorsz po lwowsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Kurczak z porami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Cielęcina z kurkami lub rydzami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Tatar z łososia

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

2 łyżki oliwy
500 g surowego łososia
1 mała, drobno posiekana cebula
1 łyżka drobno posiekanych korniszonów
ew. sok z 1 cytryny
2 łyżki drobno posiekanych kaparów
1 łyżka zielonych, drobno posiekanych oliwek
pieprz
sól

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania

Dania główne z przypraw » zobacz przepis

Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe

Dania główne z przypraw » zobacz przepis