MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z estragonem

Składnik estragon został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Dorsz w sosie musztardowym

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw

Dania główne z estragonu » zobacz przepis

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek

Dania główne z estragonu » zobacz przepis

Schab marynowany

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg schabu środkowego bez kości
1/4 l octu winnego
4 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
4 ziarna kolendry
4 ziarna jałowca
10 ziaren pieprzu
liść laurowy
łyżeczka estragonu
2 łyżeczki soli
40 g masła lub margaryny
250 g śliwek suszonych bez pestek
1/4 l białego wytrawnego wina
1 kg kwaskowatych jabłek

Dania główne z estragonu » zobacz przepis

Tournedos z polędwicy wołowej

Forma potrawy: Dania główne

50 dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
estragon
bazylia
szałwia
zielenina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Dania główne z estragonu » zobacz przepis

Sznycle cielęce ze śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

400 g cielęciny z udzca
30 g masła
2 łyżki mąki
250 ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz

Dania główne z estragonu » zobacz przepis

Ryż z szynką i pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia

Dania główne z estragonu » zobacz przepis

Lasagna z sosem bolońskim i grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz

Sos boloński:
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz

Dania główne z estragonu » zobacz przepis