MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Szczupak faszerowany po polsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg szczupaka
15 dag cebuli
3 dag masła lub margaryny
8 dag bułki czerstwej
5 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1 dag żelatyny
30 dag włoszczyzny bez kapusty
2 dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Baranina duszona z kabaczkami

Forma potrawy: Dania główne

600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka

Do podania:
ziemniaki lub ryż

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Łosoś duszony

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Bliny z kaszy gryczanej i sera twarogowego

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

20 dag kaszy gryczanej
2 jajka
15 dag sera twarogowego
15 dag śmietany
10 dag truskawek lub poziomek
2 dag cukru
sól
bułka tarta
1/2 szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
cukier do posypania

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
400 ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20 dag jabłek
10 dag słoniny
25 dag ziemniaków
8 dag cebuli
sól, pieprz

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Gulasz z węgorza

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg węgorza
tłuszcz
10 dag cebuli
150 ml śmietany
2 dag mąki
20 dag pieczarek
sól, pieprz
sok z cytryny
zielenina

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Szaszłyki rybne

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

8 mrożonych filetów z dorsza bez ości, w połowie rozmrożonych
16 plasterków boczku bez skórki
16 liści laurowych
2 duże cytryny, pokrojone na ćwiartki i przepołowione
olej do posmarowania

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Kotlety jagnięce aromatyczne

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8 kotletów jagnięcych
2 łyżki pokrojonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
otarta skórka z 1 pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
połowa kapusty chińskiej, pokrojonej w paski
225g małych, poćwiartowanych pomidorków
50g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 łyżki przyrumienionych ziarenek sezamowych

Dania główne z owoców » zobacz przepis