MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Wątróbki z indyka po żydowsku

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg - wątróbek z indyka lub gęsi w ostateczności kurze,
1 - łyżka gęsiego smalcu,
2 - cebule,
3-4 - rozgniecione ząbki czosnku,
garść rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie,
garść migdałów w płatkach,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Bakłażany smażone

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

60 dag bakłażanów
300 ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Łosoś z papryką

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

750 g filetów z łososia
2 łyżki stołowe soku z cytryny
po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
2 łyżki stołowe oleju
200 ml białego wina
400 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek koperku
kubeczek śmietany
2 łyżki stołowe chrzanu
2 łyżki stołowe oleju
sól, pieprz

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Mintaj zapiekany

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

80 dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Ryż po grecku

Forma potrawy: Dania główne

2 łyżki masła
posiekana cebula
pół roztartego ząbka czosnku
4 posiekane liście sałaty
4 posiekane pieczarki
4 pomidory sparzone obrane posiekane
1 i 1/2 szklanki ryżu
3 szklanki wrzącej wody
sól, pieprz
3/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku
1 posiekana papryka
3 łyżki rodzynek

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Filety z płastugi

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

8 małych filetów z płastugi (flądry)
50g masła
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g pokrojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku rozgniecione
2 cytryny pokrojone w plastry

Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Ragoût z jarzyn

Forma potrawy: Dania główne

20 dag kartofli
20 dag marchewki
20 dag pieczarek
2 cebule
20 dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz

Dania główne z owoców » zobacz przepis

Filety z dorsza po marynarsku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

50 dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10 dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz

Dania główne z owoców » zobacz przepis