Zobacz wszystkie przepisy z mąką pszenną (zwykłą)
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
15 dag cebuli
2 dag mąki
2 dag ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Do podania:
ziemniaki lub makaron lub kasza
Kurczak zapiekany pod beszamelem
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak (około 1,5 kg)
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały por
1 kawałek selera
1 mała cebula
2 łyżki przesianej bułki tartej
2 łyżki masła
pieprz, sól
Sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
ok. 500 ml mleka
2-3 łyżki śmietanki
2 żółtka
pieprz, sól
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól
Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
Forma potrawy: Dania główne
75 dag schabu z kością
100 dag kapusty kwaszonej
4 dag tłuszczu
15 dag cebuli
1 dag papryki mielonej
2 dag mąki
25 dag śmietany
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina
Kurczak po rosyjsku z jabłkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 duża cebula, 3 jabłka
łyżka oleju, 2 łyżki masła
3 plastry bekonu
1,5 szklanki białego wina
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, mąka
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
25 dag mrożonych śliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 - 4 łyżki oliwy
łyżka mąki
cynamon
goździki
imbir
sok z cytryny
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce
4 słupki ostrego żółtego sera o wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag)
1 łyżka masła
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
1 jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz
Do podania:
ryż lub frytki
surówka