MENU
ZWIŃ MENU
Składnik wino został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Sos chrzanowy z borówkami

Forma potrawy: Sosy

5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól

potrawa z wina » zobacz przepis

Kompot z mirabelek

Forma potrawy: Przetwory

2 kg śliwek mirabelek
50 dag cukru

Inny wariant:
2 kg mirabelek
50 dag cukru
1/2 l białego wina
laska cynamonu
1/2 cytryny

potrawa z wina » zobacz przepis

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Desery

20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji

potrawa z wina » zobacz przepis

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasta

20 dag mąki
8 dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5 dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant

potrawa z wina » zobacz przepis

Pstrągi po holendersku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 

potrawa z wina » zobacz przepis

Dorsz po lwowsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz

potrawa z wina » zobacz przepis

Grog szwajcarski

Forma potrawy: Napoje

4 - szklanki b. mocnej herbaty
2-3 goździki
szczypta startej gałki muszkatołowej
butelka czerwonego wina
szklanka rumu
250 g - cukru
sok z 3 cytryn

potrawa z wina » zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól

potrawa z wina » zobacz przepis