Forma potrawy: Zupy
1,5 kg pokrojonej w grubą kostkę dyni
1 posiekana cebula
1 posiekana marchewka
1 posiekany ziemniak
1 l wody
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki koncentratu warzywnego
sok z cytryny
Do podania:
jogurt
lub chuda śmietanka
Zupa kalafiorowa po belwedersku
Forma potrawy: Zupy
1 l wywaru z warzyw
1/2 l mleka
60 dag kalafiorów
20 dag pieczarek
2 żółtka
2 dag mąki
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Zupy
spory kalafior
3-4 pory
średnia cebula
masło
kostka rosołowa
śmietana
pęczek koperku
cytryna
Forma potrawy: Zupy
2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz
Zupa dyniowa z prus wschodnich
Forma potrawy: Zupy
500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko
Forma potrawy: Zupy
2 łyżki mąki
1250 ml mleka
2 goździki
cynamon
3/4 szklanki cukru
3 migdały
2 żółtka
grzanki
Forma potrawy: Zupy
500 g świeżych krewetek
1 mała cebula
45 g mąki
30 g masła
100 ml wina
100 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
Forma potrawy: Zupy
400 g cebuli
150 g bekonu
2 łyżki oleju
1 kg dyni
1/8 l soku pomarańczowego
1,2 l wywaru z drobiu
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1–2 papryczki chili
200 ml śmietany kremowej
świeże liście kolendry