60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg węgorza
tłuszcz
10 dag cebuli
150 ml śmietany
2 dag mąki
20 dag pieczarek
sól, pieprz
sok z cytryny
zielenina
Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
30 dag śledzi wędzonych
1 kg ziemniaków
2 cebule
5 dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz
sól
Forma potrawy: Zapiekane
50 dag ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 łyżki masła
posiekana cebula
pół roztartego ząbka czosnku
4 posiekane liście sałaty
4 posiekane pieczarki
4 pomidory sparzone obrane posiekane
1 i 1/2 szklanki ryżu
3 szklanki wrzącej wody
sól, pieprz
3/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku
1 posiekana papryka
3 łyżki rodzynek
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Zupy
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka