Zobacz wszystkie przepisy z solą kuchenną
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
1 kg białej kapusty
1 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg cebuli
zalewa:
50 g oliwy
1/2 butelki octu 10%
7 szklanek wody
łyżki cukru
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy
Sałatka z dyni, cukinii lub kabaczka
Forma potrawy: Sałatki
750 g dyni
3 cebule
2 jabłka
4 łyżki korniszonów
4 jaja ugotowane na twardo
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
5 łyżek siekanej natki pietruszki
cukier, pieprz, sól
Forma potrawy: Sałatki
30 dag buraków
1 puszka białej fasoli (40 dag)
2 ogórki kwaszone (15 dag)
1 mały por
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
2 łyżki natki pietruszki
cukier, sól, pieprz
Sałatka wiosenna do mięs i ryb
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany
Forma potrawy: Sałatki
2 pory
3 jaja
ogórek konserwowy
pół pęczka natki pietruszki
mały słoik majonezu
musztarda
sól
pieprz
Sałatka pomidorowa ze śmietaną
Forma potrawy: Sałatki
0,5 kg pomidorów
połowa szklanki gęstej śmietany lub jogurtu lub maślanki lub zsiadłego mleka
łyżka majonezu
5 orzechów włoskich
sól
pieprz
Surówka z kapusty pekińskiej i mandarynek
Forma potrawy: Sałatki
pół kapusty pekińskiej
3 mandarynki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól
cukier
łyżeczka ziół prowansalskich
Forma potrawy: Sałatki
100 g suchego makaronu
250 g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki