Zobacz wszystkie przepisy z octem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków
Forma potrawy: Przetwory
50 dag pomidorów (bardzo małych)
30 dag sera mazzarella lub twardego sera feta
2 szklanki oliwy
4 łyżki octu winnego
1 pęczek świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej albo ziół prowansalskich
1 łyżka soli
pieprz
Forma potrawy: Przetwory
2 kg gruszek twardych i mało dojrzałych
goździki
5 dag korzenia imbiru świeżego
kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
750-800 ml ( 3 szklanki) octu winnego białego
750-800 ml wody
50 dag cukru
skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
Forma potrawy: Przetwory
2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
kolendra
sól
5 dag musztardy
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 kg brzoskwin
200g cebuli
1 łyżeczka soli czosnkowej
100 g rodzynek
200 ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry
Forma potrawy: Przetwory
50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól