MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z octem

Składnik ocet został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Papryka z cebulą w słoikach

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg cebuli
1,5 kg papryki
5 ostrych papryczek
1 litr winnego octu
2,5 szklanki cukru
2 łyżki soli

Przetwory z octu » zobacz przepis

Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody

Przetwory z octu » zobacz przepis

Fasolka szparagowa z cebulą

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg fasolki szparagowej
0,5 kg młodych marchewek
0,5 kg szalotek (rodzaj cebuli)
1 litr winnego octu
0,5 kg cukru
10 goździków
2 laski cynamonu
1 średnia cebula
główka czosnku
sól

Przetwory z octu » zobacz przepis

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

Przetwory z octu » zobacz przepis

Śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwory

1 kg śliwek

Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków

Przetwory z octu » zobacz przepis

Chutney z mango

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku

Przetwory z octu » zobacz przepis

Podgrzybki w pomidorach

Forma potrawy: Przetwory

obgotowane podgrzybki (proporcja na durszlak grzybów)
1,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
4 duże cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, sól

Przetwory z octu » zobacz przepis

Dynia marynowana 3

Forma potrawy: Przetwory

2 kg dyni
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu
kilka kawałeczków cynamonu
kilkanaście goździków

Przetwory z octu » zobacz przepis