200g kiełków soi
200g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
Sos:
200g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150ml wody
1 łyżeczka soli
Kiełki umyć, zalać wrzątkiem i odcedzić.
Szpinak umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę. Odcedzić.
Ananas i ogórek obrać, pokroić na plasterki.
Serek tofu pokroić na paseczki lub w kostkę. Mango obrać i drobno pokroić.
Kiełki, szpinak, ananas, ogorek, serek tofu oraz mango ułożyć oddzielnie na jednym, dużym półmisku.
Przygotowac sos: orzeszki rozetrzeć w mozdzierzu na gładką pastę. Papryczki zalać wodą i odstawić na 15 min. Przełożyć do moździerza i utrzeć. Dodać pastę krewetkową, sól, cukier, sok cytrynowy i wodę. Wymieszać.
Do każdej miseczki włożyć po łyżce przygotowanych owoców i jarzyn z dużego półmiska. Polać niewielką ilością soku cytrynowego. Dodać 1-2 łyżki sosu i od razu podawać.
Danie może być traktowane jako sałatka lub jako wegetariańskie danie główne.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl