Polędwica po japońsku

Składniki potrawy

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szczypiorek

Przyrządzanie

Groszek i szparagi osączyć na sitku. Pomidory umyć  i pokroić na cząstki. Mięso opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować odrobiną oliwy, nastrzeć solą, pieprzem i ziołami. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się lekko zarumieni. Na pozostałym oleju podsmażyć groszek i doprawić solą oraz pieprzem. Szparagi zawinąć w plastry mięsa i spiąć drewnianymi wykałaczkami. Groszek wyłożyć na półmisek, ułożyć na nim ruloniki polędwicy i przybrać cząstkami pomidora i szczypiorkiem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl