Kisiel żurawinowo-truskawkowy

Składniki potrawy

30dag żurawin
20dag dżemu truskawkowego
4dag cukru
5dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy

Przyrządzanie

Żurawiny należy przebrać, umyć, zalać wrzącą wodą i doprowadzić do rozgotowania. Następnie zestawić z ognia; przestudzić; przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z dżemem truskawkowym i dosłodzić do smaku.
 
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i powstałą zawiesinę dodać do gorącego przecieru owocowego.
 
Wymieszać i zagotować.
 
Śmietanę ubić razen z cukrem waniliowym - powstaje bita śmietana.
 
Kisiel wlać do kompotierek, pozostawić do ostygnięcia, przed spożyciem udekorować bitą śmietaną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl