Gęś śliwkowo-selerowa

Składniki potrawy

pół gęsi
2 łyżki miodu
duży seler
pół szklanki powideł śliwkowych
pół szklanki bulionu
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
pieprz i sól

Przyrządzanie

Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.

Następnie natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na co najmniej pół godziny.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.

Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie, wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć nim gęś.

Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie wodą.

Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl