Fasolowa w sosie jogurtowym

Składniki potrawy

25dag porów sałatkowych
20dag kabanosów (lub salami w plasterkach)
15dag sera żółtego (najlepiej edamskiego)
15-20dag kukurydzy z puszki
szklanka czerwonej fasoli z puszki
1/2 pęczka natki pietruszki
15dag jogurtu naturalnego
mały słoiczek majonezu
1-2 łyżki musztardy
1 główka sałaty lodowej

Przyrządzanie

Pory oczyścić, dokładnie opłukać i osuszyć. Pokroić w ukośne paseczki, wrzucić na 1-2 minuty do lekko osolonego wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą. Osączyć.

Kabanosy pokroić w cieniutkie plasterki (salami w drobną kostkę). Ser pokroić na maleńkie kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Odcedzić kukurydzę i fasolę z zalewy z puszki. Fasolę przepłukać zimną wodą i odstawić, aby ociekła. Opłukaną i osuszoną natkę posiekać. Delikatnie wymieszać z serem, kukurydzą, fasolą i kabanosem/salami oraz porem.

Sałatę opłukać, po czym starannie osuszyć. Listki dekoracyjnie ułożyć na półmisku. Nałożyć sałatkę.

Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, przyprawić musztardą i ewentualnie solą oraz pieprzem. Kleksem sosu udekorować sałatkę. Resztę podawać w sosjerce.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl