Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
1 część martini dry
1/2 części wódki
1/2 części likieru pomarańczowego triple sec
wyciśnięty sok z połowy limonki
sok żurawinowy do uzupełnienia
lód
plasterek limonki do dekoracji
Forma potrawy: Zupy
400 g jabłek
50-100 g cukru
100 ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200 g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70 g cukru do żurawin
Marmolada z dyni, jabłek i borówek
Forma potrawy: Przetwory
500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
Surówka mieszana do mięs i ryb
Forma potrawy: Sałatki
150 g marchewki
300 g kiszonej kapusty
150 g białej rzodkwi
100 g orzechów włoskich
50 ml oleju
50 ml soku z kiszonej kapusty
50 ml soku z żurawin
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1,5 kg cielęciny
500 g boczku
300 g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100 g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50 ml malagi lub innego aromatycznego wina
250 ml bulionu
7 g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne
Do podania:
żurawina
Forma potrawy: Dania na grilla
camembert 3 szt
chleb tostowy 6 kromek
żurawiny smażone
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
kaczka - 600g
mąka - 60g
jabłka - 400g
ziemniaki - 800g
żurawina - 80g