Forma potrawy: Ciasta
40 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
4 jaja
20 dag cukru pudru
maly proszek do pieczenia
70 dag oczyszczonych jablek
cukier waniliowy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
Forma potrawy: Przetwory
kg dojrzałych pomidorów
50 dag kwaśnych jabłek
25 dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12 dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30 dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego
Forma potrawy: Ciasta
4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder
Forma potrawy: Sałatki
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
Forma potrawy: Sałatki
250 g dyni
250 g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Forma potrawy: Zapiekane
750 dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200 g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki