Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2 dag tartego razowego chleba
5 dag ketchupu
10 dag groszku konserwowego
sól, pieprz
Do podania:
ryż
surówki
Forma potrawy: Sosy
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 papryki
6 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki pieprzu mielonego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Forma potrawy: Ciasta
20 dag mąki
8 dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5 dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
Na 4 porcje:
80 dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/4 l mleka
10 dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25 dag schabu
5 dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji
Forma potrawy: Zupy
75 dag boczniaków
seler
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
puszka zielonego groszku
czubata łyżka mąki kartoflanej
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
sos sojowy
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Forma potrawy: Dania główne
450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
Gulasz ziemniaczano - marchewkowy
Forma potrawy: Dania główne
3 plastry schabu wędzonego
10 pieczarek
cebula
marchewka
pietruszka
1/4 selera
5 małych ziemniaków
pół łyżki mąki
olej
2 łyzki śmietany
kilka czarnych oliwek
pół szklanki bulionu
czosnek w proszku
1 łyżka keczupu
pieprz
sól
bazylia
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą