MENU
ZWIŃ MENU
Składnik mąka pszenna (zwykła) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Karp ze śliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
25 dag mrożonych śliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 - 4 łyżki oliwy
łyżka mąki
cynamon
goździki
imbir
sok z cytryny
sól
pieprz

Dania rybne z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Filety z dorsza po marynarsku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

50 dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10 dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz

Dania rybne z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta

Dania rybne z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Pstrągi po holendersku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 

Dania rybne z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Panga lub sola na zimno

Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania

filety z pangli lub soli, rozmrożone
cytryna
olej do smażenia
mąka (do obtoczenia ryby)
3 łyżki masła
1-2 cebule
słoik papryki czerwonej (konserwowej)
7 krążków ananasa z puszki
2 łyżki ketchupu pikantnego
1-2 główki czosnku
sól
pieprz mielony

Dania rybne z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

8 płatów lasagne
500 g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15 g masła
150 ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20 g masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz

Dania rybne z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Pikantne frytki z ryby

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia

Panier:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki

Dania rybne z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis
«« « 1 2 3 4