Zobacz wszystkie przepisy z masłem
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni (może być hokkaido)
400 g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150 g twarogu
100 ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
3/4 szklanki ryżu
2 duże cebule
2 jaja
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
zielenina
sól
Na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
cukier, sól, pieprz
Brokuły z makaronem w sosie serowym
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Składniki określono na 6 porcji
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego wytrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 - 6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Filet z pstrąga w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Dania główne
łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz biały
sól
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
0,5 kg pomidorów świeżych lub konserwowych
Forma potrawy: Dania główne
225g fasolki szparagowej, mrożonej
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g masła lub margaryny
450g małych buraczków, ugotowanych, przepołowionych
2 łyżeczki sezamowego lub roślinnego oleju
2 łyżki ziarenek sezamowych
Forma potrawy: Dania główne
450g wędzonych kiełbasek holenderskich
225g makaronu, np. wstążki
sól
50g masła lub margaryny
225g kukurydzy mrożonej
100g fasolki szparagowej zielonej
2 łyżki chrzanu w śmietanie
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe
500g odsączonych śliwek z puszki (syrop pozostawić)
1 cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny