MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z wanilią

Składnik wanilia został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Tort jogurtowo-brzoskwiniowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy

Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny

Ciasta z wanilii » zobacz przepis

Suflet morelowy

Forma potrawy: Ciasta

0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
 
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
 

Ciasta z wanilii » zobacz przepis

Tort truskawkowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

duże pudełko biszkoptów
3/4 kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny

Ciasta z wanilii » zobacz przepis

Tarta czekoladowa

Forma potrawy: Ciasta

Spód tarty:
1 szklanka pokruszonych ciastek czekoladowych
5 łyżek roztopionego masła
1/4 szklanka cukru

Nadzienie:
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
255 g gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli

Polewa:
2 łyżki śmietany
50 g czekolady
1 łyżeczka corn syrup (syrop skrobiowy)
1 łyżeczka ciepłej wody

Ciasta z wanilii » zobacz przepis

Placek serowo-jagodowy

Forma potrawy: Ciasta

40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru

Ciasto:
50 dag mąki krupczatki
25 dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól

Masa serowa:
40 dag tłustego twarogu
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 torebka cukru waniliowego
40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru

Ciasta z wanilii » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

Ciasta z wanilii » zobacz przepis

Babka kawowa

Forma potrawy: Ciasta


2 szklanki cukru
40 dag mąki
25 dag masła
4 jajka
torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy

Ciasta z wanilii » zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Forma potrawy: Ciasta

 
0,5 kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4 dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10 dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
 
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5 dag cukru
5 dag masła
 

Ciasta z wanilii » zobacz przepis