MENU
ZWIŃ MENU
Składnik cebula został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zapiekane grzyby

Forma potrawy: Zapiekane

80 dag grzybów
3 dag tłuszczu
5 dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6 dag sera tylżyckiego
2 dag masła
2 dag tartej bułki

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Ryba duszona ze śliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

800 g ryby - sandacz, leszcz, karmazyn
2 łyżki masła
120 g cebuli
50 g suszonych śliwek
1/2 szklanki śmietany
kolendra lub pietruszka
pęczek koperku
sól i pieprz

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Karp po krakowsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
8 dag kaszy gryczanej
2 dag tłuszczu do kaszy
5 dag suszonych grzybów
8 dag cebuli
2 żółtka
200 ml śmietany
sól, pieprz

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Dorsz zapiekany z boczkiem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z dorsza, każdy o wadze 200 g.
cebula
50 g. pieczarek
pęczek natki
2 łyżki masła
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
listek laurowy
1/2 litra mleka
4 cienkie plastry boczku
3 łyżki bułki tartej

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Śledź po japońsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Dynia zapiekana z ryżem

Forma potrawy: Zapiekane

70 dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Szaszłyk barani z małymi cukiniami

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

350 g baraniny
2 małe cukinie
100 g słoniny
50 ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Ryż:
250 g ryżu
1 łyżka masła
500 ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
sól

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz

potrawa z cebuli » zobacz przepis