Zobacz wszystkie przepisy z pieprzem
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
Sałatka dekoracyjna z kalarepką
Forma potrawy: Sałatki
pół główki sałaty
6 rzodkiewek
młoda kalarepka
sól
4 łyżki śmietany
pieprz
garść rzeżuchy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
2 avocado
100 ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz
Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
Zielona salata z sosem roquefort
Forma potrawy: Sałatki
2 sałaty
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki szczypiorku
Sos:
75 g sera roquefort (ostry ser owczy)
1 łyżka śmietanki
1 cytryna
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
300 g gotowanego mięsa kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
puszka mandarynek
2 łyżki płatków migdałów
sól, cukier, pieprz
papryka słodka
50g majonezu (np. kieleckiego)
2 łyżki koniaku
3 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
4 liście sałaty
12 czereśni z kompotu
pietruszka
Forma potrawy: Sałatki
10 dag pieczarek
cebula
jabłko
główka sałaty
sól, pieprz
1/2 szklanki oliwy
4 łyżki octu
2 łyżki wody
2 łyżeczki gęstej śmietany
2 łyżki zieleniny
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
250 g krewetek
500 g małży
250 g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500 g ryżu
375 ml oleju
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
30 dag buraków
1 puszka białej fasoli (40 dag)
2 ogórki kwaszone (15 dag)
1 mały por
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
2 łyżki natki pietruszki
cukier, sól, pieprz