30dag mąki
3dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30dag powideł śliwkowych
mleko
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić trzema łyżkami mleka, dodać tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie wymieszać. Naczynie z ciastem przykryć, pozostawić w cieple.
Ciasto powinno wyrosnąć podwajając swą objętość. W trakcie rośnięcia utrzeć żółtka z cukrem do białości. Miasto stopić. Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, cukier waniliowy, 1-2 łyżki mleka i letnie roztopione masło. Wyrobić ciasto staranni drewnianą łyżką. Dostatecznie wyrobione ciasto powinno odstawać od łyżki. Wówczas trzeba je rozwałkować na grubość około 1 cm formująć prostokąt.
Rozwałkowane ciasto posmarować równomiernie powidłami uważając, żeby powidła nie sięgały dalej niż 2 cm od krawędzi krótszych boków prostokąta. Wolną przestrzeń należy także pozostawić wzdłuż jednego z boków dłuższych (około 3 cm od krawędzi). Krótsze boki założyć do środka. Wystarczy, gdy szerokość "zakładu" wynosi 3 cm.
Następnie zwinąć starannie w rulon wzdłuż dłuższego boku poczynając od tego posmarowanego powidłami do końca. Uformowaną w ten sposób struclę przenieść ostrożnie do wąskiej, długiej foremki wyłożonej folią aluminiową lub posmarowanej tłuszczem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Piec dopiero wówczas, gdy ciasto podwoi objętość. Rumienić na jasnozłoty kolor. Upieczoną strucle pozostawić w formie do ostygnięcia. Powierzchnię gorącej strucli można polukrować lukrem waniliowym lub cytrynowym.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl