Forma potrawy: Ciasta
Na ciasto:
25 dag mąki krupczatki
15 dag masła
12 dag cukru pudru
żółtko
25 g rumu
Na nadzienie:
6 bananów
sok z cytryny
Na krem:
2 szklanki mleka
30 g mąki
4 żółtka
12 dag cukru pudru
cukier waniliowy
Ryba z konserwy zapiekana z pieczarkami i makaronem
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
25 dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25 dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto ptysiowe:
200 g mąki
100 g masła
5 jaj
250 ml wody
sól
Krem:
120 ml śmietanki 30%
2 żółtka
120 g masła
50 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50 ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
Forma potrawy: Ciasta
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa serowa:
50 dag mielonego twarogu
30 dag śmietany kremówki
25 dag czekolady deserowej
15 dag cukru
2 jajka
5 dag rodzynek
Dodatki:
polewa czekoladowa
2 łyżki kakao
kieliszek rumu
kieliszek likieru czekoladowego
Forma potrawy: Ciasta
40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4 kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
Forma potrawy: Ciasta
20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masła roślinnego
20 dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy