MENU
ZWIŃ MENU
Składnik mąka pszenna (zwykła) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Placek ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
13 dag margaryny
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
3 jajka
8 dag cukru
8 dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag posiekanych pistacji

Krem:
30 dag jeżyn (mogą być mrożone)
25 dag twarogu śmietankowego
25 dag mleka skondensowanego
12 dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30 dag winogron
galaretka winogronowa

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane

Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
 
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Kulebiak z pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta

Rozczyn:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka

Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25 dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7 dag margaryny

Nadzienie:
1/2 kg pieczarek surowych
1/2 kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Tort makowo-serowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
15-20 dag (8-10 łyżek) cukru
5 dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy

Masa makowa:
25 dag maku
10-15 dag (5-8 łyżek) cukru
5 dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Sernik czarno - biały

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
40 dag mąki
6 łyżek cukru
1 plaska łyżeczka proszku
20 dag roztopionego masła lub margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 łyżki śmietany

Masa serowa:
1 kg białego sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru
4 łyżki topionego masła
łyżka budyniu (suchego),
bakalie

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Ciasto morelowe

Forma potrawy: Ciasta

Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
40 dag mąki
1 proszek do pieczenia
5 dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Jabłka w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis