MENU
ZWIŃ MENU

Ratatouille

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek

Przyrządzanie

Cebulę obrać, warzywa umyć, bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na godzinę.

Osuszyć cukinię i pomidory, cebulę pokroić w krążki, czosnek obrać i posiekać.

Na rozgrzanym oleju lub oliwie obsmażyć kolejno: bakłażany, cukinię i cebulę.

Przełożyć do rondla, dodać pomidory i poddusić przyprawiając solą, czosnkiem i tymiankiem.

Słoiki wyparzyć, gorące danie przekładać do słoików, zalać cienką warstwą oleju lub oliwy.

Każdy słoik zamknąć i owinąć ściereczka, wstawić do garnka napełnić wodą o tem.zawartości słoików.

Pasteryzować przez 40 minut, następnie wyjąć słoiki z garnka, i ustawić wieczkiem do dołu do ostygnięcia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cukinia faszerowana z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz

Cukinia z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól

Cukinia z mikrofalówki

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili

Cukinia serowa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

oscypek ( nie wędzony) 60 dag
cukinia 2 szt
tymianek 1 kubeczek
oliwki 10 dag
oliwa 4 łyżki płaskie
szczypiorek