Ratatouille

Składniki potrawy

Składniki na 3 słoiki po 400ml
4 nieduże cukinie
2 bakłażany
5 pomidorów
3 cebule
5 ząbków czosnku
szklanka oliwy lub oleju
sól
tymianek

Przyrządzanie

Cebulę obrać, warzywa umyć, bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na godzinę.

Osuszyć cukinię i pomidory, cebulę pokroić w krążki, czosnek obrać i posiekać.

Na rozgrzanym oleju lub oliwie obsmażyć kolejno: bakłażany, cukinię i cebulę.

Przełożyć do rondla, dodać pomidory i poddusić przyprawiając solą, czosnkiem i tymiankiem.

Słoiki wyparzyć, gorące danie przekładać do słoików, zalać cienką warstwą oleju lub oliwy.

Każdy słoik zamknąć i owinąć ściereczka, wstawić do garnka napełnić wodą o tem.zawartości słoików.

Pasteryzować przez 40 minut, następnie wyjąć słoiki z garnka, i ustawić wieczkiem do dołu do ostygnięcia.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl