Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
5 jajek
1 cebula
kawałek imbiru (1 cm)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka kolendry
1 łyżka proszku chilli
2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kminku
2 łyżki wody
4 łyżki soku cytrynowego
2 świeże papryczki chilli
1 pomidor
sól
Pasta z żółtego sera z wędliną
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
25 dag żółtego sera
10 dag szynki lub kiełbasy
sól
1 szklanka kefiru
ketchup
Marchwica mózgu (jajecznica z marchewką)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
Masło
Jajka ile chcesz
Marchewka ile chcesz
Pieprz
Cynamon
Opcjonalnie wanilia
Forma potrawy: Śniadania
8 jaj
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
starta skórka z cytryny
4 łyżki mąki
3 owoce kiwi
brzoskwinia
30 dag truskawek
masło lub olej do smażenia
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania
8 filetów śledziowych z zalewy
cytryna
2 łyżki oleju
pieprz
Sos:
2 szklanki śmietany 18 proc.
3 cebule
3 ogórki konserwowe
2 kwaśne, duże jabłka
pęczek szczypiorku
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól
pieprz czarny do smaku
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
30 dag pieczarek
5 dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
pól kilograma ziemniaków
150 g wędzonej słoniny lub boczku
2 cebule
4 jaja
4 łyżki mleka
pęczek pietruszki lub koperku
sól, pieprz
Francuskie naleśniki z jabłkami
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, Śniadania
Na 12 sztuk:
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia
Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50 g rodzynków
50 g cukru
Sos:
100 g cukru brązowego
80 g masła
50 ml śmietany kremówki
60 ml rumu