8 jajek
1kg kartofli
olej do smażenia
sól
Kartofle obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone kartofle i smażyć je mieszając, by się nie przypaliły. Podczas smażenia lekko je osolić.
Do dużej miski wbić 8 jajek. Osolić i trzepaczką ubić na jednolitą masę. Podsmażone kartofle wrzucić do miski z jajami i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Przelać mieszaninę jajek i kartofli. Potrząsać lekko patelnią, by smażony placek nie przywarł do dna.
Talerz o średnicy zbliżonej do średnicy patelni przyłożyć do tortilli i nakryć patelnię. Przewrócić patelnię na drugą stronę, by tortilla wypadła na talerz. Wnętrze placka nie powinno być zbytnio ścięte.
Pokroić tortillę na 6 porcji. Podawać jako przystawkę na zimno lub goraco.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl