MENU
ZWIŃ MENU

Kompot z dyni

Forma potrawy: Przetwory

Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 10% 1/2 szklanki
Cukier 10 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 1 l.
Goździki 8-10 szt.

Przetwory » zobacz przepis

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwory

Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon

Przetwory » zobacz przepis

Czarne oliwki marynowane

Forma potrawy: Przetwory

4-5 słoików czarnych oliwek
ok. 1 l oliwy extra vergine
3-4 ostre papryczki
główka obranego czosnku
5-6 liści laurowych
świeży tymianek
świeży rozmaryn

Przetwory » zobacz przepis

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli

Przetwory » zobacz przepis

Chutney brzoskwiniowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 kg brzoskwin
200g cebuli
1 łyżeczka soli czosnkowej
100 g rodzynek
200 ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry

Przetwory » zobacz przepis

Chutnej śliwkowo-gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

250 suszonych kalifornijskich śliwek
laska cynamonu
1/2 łyżeczki kolendry
szczypta pieprzu cayenne
375 ml. czerwonego wina
1/2 kg poćwiartowanych soczystych gruszek
4-6 łyżek octu
3-4 łyzki cukru
sól

Przetwory » zobacz przepis

Chrzan tarty w słoikach

Forma potrawy: Przetwory

50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól

Przetwory » zobacz przepis

Buraki z papryką

Forma potrawy: Przetwory

6 kg buraków
2 kg papryki
7 dużych cebul

Zalewa:
1 szkl. wody
1 1/2 szklanki octu
2 płaskie łyżki soli
1 1/2 szklanki cukru

Przetwory » zobacz przepis