MENU
ZWIŃ MENU

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe

Przetwory » zobacz przepis

Sałatka z buraków

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

1 kg białej kapusty
1 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg cebuli

zalewa:
50 g oliwy
1/2 butelki octu 10%
7 szklanek wody
łyżki cukru
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy

Przetwory » zobacz przepis

Kompot z mirabelek

Forma potrawy: Przetwory

2 kg śliwek mirabelek
50 dag cukru

Inny wariant:
2 kg mirabelek
50 dag cukru
1/2 l białego wina
laska cynamonu
1/2 cytryny

Przetwory » zobacz przepis

Sos pomidorowy na jesień i zimę

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich

do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Przetwory » zobacz przepis

Konfitury z melona

Forma potrawy: Przetwory

1 kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2 kg cukru

Przetwory » zobacz przepis

Musztarda pomidorowa

Forma potrawy: Przetwory

2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
kolendra
sól
5 dag musztardy

Przetwory » zobacz przepis

Pasztet z cukini i szpinaku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

2 kg cukini
300 g cebuli
3 łyżki oliwy
200 g tartej bułki
250 ml mleka
6 jaj
400 g szpinaku
30 g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania

Przetwory » zobacz przepis

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli

Przetwory » zobacz przepis