MENU
ZWIŃ MENU

Konfitury z czereśni i malin

Forma potrawy: Przetwory

50 dag malin
50 dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50 dag cukru żelującego

Przetwory » zobacz przepis

Śliwki marynowane w winie

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków

Przetwory » zobacz przepis

Pasztet z brokułów i kalafiora

Forma potrawy: Przetwory

350 g kalafiora
350 g brokułów

Masa drobiowa:
300 g piersi kurczaka
500 ml rosołu drobiowego
2 jaja
2 łyżki mąki
1 cytryna
200 ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, sól, pieprz
masło do smarowania formy

Przetwory » zobacz przepis

Konfitury z jeżyn i wiśni

Forma potrawy: Przetwory

50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego

Przetwory » zobacz przepis

Konfitury z gruszek lipcowych

Forma potrawy: Przetwory

2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku

Przetwory » zobacz przepis

Czosnek w zalewie ziołowej

Forma potrawy: Przetwory

300g młodego czosnku
1 litr osolonego wrzątku
3-4 duże gałązki kopru
3 łyżki cząbru
? białego wina
1/8 litra octu
łyżka soli
łyżeczka cukru
1/8 litra oliwy z oliwek

Przetwory » zobacz przepis

Czosnek wyborny

Forma potrawy: Przetwory

10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili

Przetwory » zobacz przepis

Czosnek marynowany

Forma potrawy: Przetwory

25 dag obranych ząbków czosnku
1/4 litra octu winnego
1/4 litra wody
2 łyżeczki cukru
2 goździki
10 ziarenek ziela angielskiego
łyżka oleju sojowego

Przetwory » zobacz przepis