MENU
ZWIŃ MENU

Keks

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

4 jaja
20 dag mąki
20 dag masła
15 dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast

Przyrządzanie

Jaja umyć, oddzielić żółtka. Mąkę przesiać. Masło utrzeć w donicy na tzw. śmietanę, ucierając w dalszym ciągu dodawać po sztuce żółtka i po łyżce cukier. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany dodać dwie łyżki cukru, ubijać do czasu aż piana stanie się lśniąca i elsatyczna.

Ubitą pianę dodać do utartej masy maślanej, dodając jednocześnie rodzynki i migdały wymieszane z mąką oraz cukier waniliowy i amoniak rozprowadzony dwoma łyżkami zimnej wody. Wymieszać łyżką drewnianą.

Gotowe ciasto włożyć do foremek wysłanych folią aluminiową lub pergaminem posmarowanycm tłuszczem. Upiec wstawiając do nagrzanego pierkarnika (około 160°C). Zrumienić na jasnozłoty kolor. Ostudzuć w foremce.

Świeży keks nie nadaje się do krojenia. Znacznie smaczniejszy jest kilka dni po upieczeniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła
100 ml piwa
100 g orzechów
5 jaj
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
100 g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
 
Inne:
masło i mąka do formy
 

Piegus z gruszką

Forma potrawy: Ciasta

2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40 dag gruszek z syropu

Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki