4 jaja
20dag mąki
20dag masła
15dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast
Jaja umyć, oddzielić żółtka. Mąkę przesiać. Masło utrzeć w donicy na tzw. śmietanę, ucierając w dalszym ciągu dodawać po sztuce żółtka i po łyżce cukier. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany dodać dwie łyżki cukru, ubijać do czasu aż piana stanie się lśniąca i elsatyczna.
Ubitą pianę dodać do utartej masy maślanej, dodając jednocześnie rodzynki i migdały wymieszane z mąką oraz cukier waniliowy i amoniak rozprowadzony dwoma łyżkami zimnej wody. Wymieszać łyżką drewnianą.
Gotowe ciasto włożyć do foremek wysłanych folią aluminiową lub pergaminem posmarowanycm tłuszczem. Upiec wstawiając do nagrzanego pierkarnika (około 160°C). Zrumienić na jasnozłoty kolor. Ostudzuć w foremce.
Świeży keks nie nadaje się do krojenia. Znacznie smaczniejszy jest kilka dni po upieczeniu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl