MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Parówki w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla

1 łyżka oleju
8 parówek

Ciasto:
50g zwykłej mąki
szczypta soli
1 jajko
150ml mleka

Do przybrania:
plastry ogórka
przepołowione plasterki pomidora

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Szpinak zapiekany

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

1 kg szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
200 g utartego ementalera
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Kotlety z chleba

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Śniadania

suche pieczywo
2 szklanki mleka
4 cebule
2 jaja
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (niekoniecznie)
natka pietruszki

dodatkowo można:
podsmażony wędzony boczek
i/lub pieczarki

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Rydze po katalońsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Smażona cukinia

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg średniej cukinii
250 g mąki
250 ml wody
125 ml oleju
1 jajo
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Morele po włosku amaretti

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

8 moreli z kompotu
16 małych makaroników migdałowych lub orzechowych
kieliszek likieru maraschino
szklanka bitej śmietany

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Szynka pieczona z winogronami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1,2 kg szynki bez kości
po 30 dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50 ml calvadosu (wódki)
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna

Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Grzyby duszone zapiekane z kartoflami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

400 g swieżych prawdziwków lub maślaków
300 g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50 ml oliwy
40 g masła
100 ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z nabiału oraz jaj » zobacz przepis