Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
1 kg rydzów
100 g masła
sól
może też być: śmietana
Do podania z:
chlebem
lub grzankami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
wędlina/kiełbasa
pomidor
ser żółty
chleb
masło
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 średni kalafior
2 avocado
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sałata
rzodkiewki
1/4 sos Tobasco
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz
Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
600 g boczniaków
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta
3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo