Zobacz wszystkie przepisy z olejem
Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
600 g boczniaków
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
500 g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg średniej cukinii
250 g mąki
250 ml wody
125 ml oleju
1 jajo
sól, pieprz
Bakłażany zapiekane z żółtym serem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
4 bakłażany
olej do smażenia
20 dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina