MENU
ZWIŃ MENU

Szynka pieczona z winogronami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, dla ilu osób: 8

Składniki

1,2 kg szynki bez kości
po 30 dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50 ml calvadosu (wódki)
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna

Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana

Przyrządzanie

Calvados wymieszać z łyżką oliwy, jałowcem, rozmarynem, solą i pieprzem. Natrzeć tym mięso i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie powiększyć w mięsie otwór po kości i włożyć tam ciemne winogrona. Zaszyć otwór, amięso obsmażyć ba maśle z oliwą. Przełożyć do brytfanki, polać sosem ze smażenia oraz szklanką soku jabłkowego i piec 70 minut w temperaturze 180°C.

Mięso wyjąć, do sosu dolać resztę soku jabłkowego, włożyć winogrona i zagotować. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać kremówkę, szczyptę solim pieprzu, skórki z cytryny.

Podawać z mięsem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ciastka z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
20 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru pudru
15 dag masła
żółtko z jajka

Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5 dag cukru
40 dag jasnych i ciemnych winogron

Ciasto z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

po 20 dag zielonych i ciemnych winogron
25 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3 dag mielonych orzechów laskowych
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych

Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
3 jajka
8 dag cukru
8 dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag posiekanych pistacji

Krem:
30 dag jeżyn (mogą być mrożone)
25 dag twarogu śmietankowego
25 dag mleka skondensowanego
12 dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30 dag winogron
galaretka winogronowa

Szynka w miodzie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

60 dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania