MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy ze śmietaną

Składnik śmietana został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Śledź w śmietanie po kaszubsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula

Przekąski lub przystawki ze śmietany » zobacz przepis

Krewetki w śmietanie i majonezie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje


mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna

Przekąski lub przystawki ze śmietany » zobacz przepis

Śledzie po cygańsku nr 2

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania

 
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
 

Przekąski lub przystawki ze śmietany » zobacz przepis

Morele po włosku amaretti

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

8 moreli z kompotu
16 małych makaroników migdałowych lub orzechowych
kieliszek likieru maraschino
szklanka bitej śmietany

Przekąski lub przystawki ze śmietany » zobacz przepis

Kurki w śmietanie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól
pieprz
cebula
śmietana

Do podania:
chlebek lub bułki

Przekąski lub przystawki ze śmietany » zobacz przepis

Rzodkiewka po belwedersku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

4 pęczki rzodkiewek
150 ml śmietany
masło
koperek
sól

Przekąski lub przystawki ze śmietany » zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier

Przekąski lub przystawki ze śmietany » zobacz przepis

Pasztet ziołowy z kurczaka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kurczak
30 dag tłustej wieprzowiny
30 dag cielęciny
5 suszonych grzybów
300 ml śmietany
1 jajo
40 dag słoniny
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml koniaku
3 łyżki siekanej pietruszki
3 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki ze śmietany » zobacz przepis