1/2 kg. mąki
20dag cukru
15dag miodu
2 jaja
pół łyżeczki amoniaku (węglan amonu)
10dag masła lub smalcu
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
łyżka sproszkowanego cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanych goździków
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
tłuszcz lub wosk do smarowania blach
Mąkę przesiać. Miód stopić, wymieszać z mąką i przyprawami, dodać masło. Naczynia przykryć i pozostawić w chłodzie na 48 godzin. Następnie przygotowaną masę wymieszać z jajami i cukrem pudrem.
Amoniak rozprowadzić trzema łyżkami zimnej wody. Wlać do ciasta Wymieszać.
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrobić ręką, zagniatając tak jak ciasto na makaron. Ciasto powinno uzyskać konsystencję ciasta makaronowego. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodać nieco śmietany.
Pozostawić na godzinę pod przykryciem. Wałkować placki grubości około półtora cm. Wykrawać foremkami kółka, półksiężyce, gwiazdki itp. Układać na blachach posmarowanych woskiem lub tłuszczem. Piec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Lekko rumienić.
Ostudzone pierniczki przechowywać w szczelnie zamykanych słojach lub puszkach. Po upieczeniu można je polukrować.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl