Kutia

Składniki potrawy

100 ml. - słodkiej śmietanki
10dag - miodu
20dag bakalii - ew. cukier puder do smaku
pół laski wanilii
15dag - zmielonej pszenicy

Przyrządzanie

Miód gryczany wrzucamy do makutry, dolewamy trochę gorącej wody i mieszamy, następnie dodajemy mak ( który został sparzony wrzątkiem z mlekiem i dodaną wanilią, po czym został on przez maszynkę zmielony przez gęste sito tzw. pasztetowe 2 razy ) i mieszamy wszystko ze sobą, żeby się połączyła.
 
Dodajemy bakalie (orzechy, rodzynki, migdały pocięte w paski), dodajemy zmieloną pszenicę, która wcześniej była podgotowana, (trzeba z niej spłukać klej powstający w wyniku gotowania) i wszystko razem mieszamy, po czym dodajemy śmietankę i ok. 2 łyżeczki cukru pudru.
 
Wszystko wymieszać i odstawić na ok. 1 dzień do lodówki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl